Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Актуално

Национална конференция „Насърчаване на четенето”

  12.10.2015 14:23

 Г-жа Светлана Пойчева, начален учител в НУ”Св. Софроний Врачански”, участва в Четвърта национална конференция „Насърчаване на четенето“ и сподели иновативни практики за стимулиране на детското четене. В конференцията се включиха шестдесет учители от нашата страна, представили най-добрите разработки в обявения от Центъра за развитие на човешките ресурси конкурс на тема „Място за четене”, за които темата е значима, част от работата им, обвързана с културата и образованието, по проекти от Програма „Еразъм+”, Програма „Учене през целия живот” и дейност eTwinning.
Четвърта национална конференция „Насърчаване на четенето“, организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) се проведе в периода от 7 до 10 октомври 2015 г. в гр. Велико Търново. По време на конференцията бяха представени и най-успешните европейски проекти и методи, насочени към насърчаване на четенето. Сред участниците бяха професор Калоянов, проф. Нели Иванова, проф. Петрова, учители и специалисти в сферата на образованието. Дискутираха бяха теми като „Умения за четене и разбиране на художествен текст”, „Дейности за насърчаване на четенето в начален етап”, „Четенето и грамотността в дигиталната ера”.
В началото на тази година беше приета национална стратегия за насърчаване на четенето и грамотността. Популяризирането на различни инициативи, провеждани на територията на НУ”Св. Софроний Врачански” и в страната би дало идеи за стимулиране на желанието и възможностите за четене, а това би допринесло умножаване на грамотните хора и разширяване на културните им интереси. Книгата е гениално изобретение на мислещия човек. Нашата връзка с книгите определя до голяма степен връзката ни със знанието и културата.

Повече за събитието можете да научите от излъченото интервю по телевизия Евроком Царевец - тук