Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Актуално

Истории, скрити в скалите на Португалия

  28.05.2017 22:14

В периода от 20 до 26 май 2017 г., в гр. Браганса, Португалия, се проведе третата обучителна среща за учене и споделяне на дейности и добри практики  по проект „Истории, скрити в тайнствените скали” по програма „Еразъм +“.

 НУ „Св. Софроний Врачански “ е партньор в проекта заедно с училища от Полша, Италия, Франция и Португалия. В организираните обучителни  дейности участваха учениците - Ивет Георгиева от ІІ-г клас, Светлозара Тодорова от IV-в клас и Цветина Стефанова IV-б клас, директорът на училището - Антоанета Сиракова и координаторът на проекта - Светлана Пойчева.

Португалия е повече равнинна, с планински части на североизток в близост до гр. Браганса, където учат нашите партньори от училище ”Мигел Тонга”.  Ученици и учители посетиха геопарк Кавалиеру. По време на обиколката бяха разгледани различни скали. Интересни бяха учебните демонстрации за откриване на минералите – кварц и талк и шистовия камък. Любопитство предизвикаха мините, от които в миналото се е добивало волфрам. Знанията, които получиха учениците, умело приложиха в  ателиета за изработване на кристали и фосили от миди, организирани от училището домакин.

 Международната група посети долината на река Коа,  която е част от световното културно наследство. Учениците и учителите наблюдаваха  гравюрите в музея на изкуството, построен в скала над долината, а след това  слязоха в самата долина и видяха истинските гравюри, изработени върху впечатляващи скали. По образеца на наученото, учениците изработиха собствени гравюри върху истински шистов камък. Къде намира приложение шистовият камък, учениците видяха в селището  Мотешинхто от каменни къщи, с покриви от вече познатия камък.

Проучването на скалите и минералите  ангажира младите хора да работят в международни екипи, да бъдат по-независими, да опознат природата и да я опазват.