Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Актуално

Заключителна транснационална среща в Полша

  10.07.2018 17:59

В периода от 09 до 14 юни 2018 г., в гр.Краков, Полша, се проведе заключителната транснационална среща за подготовка на крайните продукти и финалния отчет по проект „Истории, скрити в тайнствените скали” по програма „Еразъм +“.

НУ „Св. Софроний Врачански “ е партньор в проекта заедно с училища от Полша, Италия, Франция и Португалия. В транснационалната среща  участваха координаторът на проекта - Светлана Пойчева,, Катя Петкова - главен икономист на училището, екипният отговорник Илонка Цветина и Силвия Равнополска - учител по изобразително изкуство .

Краков – старата столица на Полша, днес е запазил онази атмосфера, която ви кара да се чувствате като в приказка. Той е един от малкото полски градове, които успяват да се спасят от ужасите на Втората световна война, поради което тук има всичко – средновековен чар, еврейска история, съвременна архитектура и дори вълшебен замък Вабел - един от впечатляващите кралски резиденции в Европа, кацнал на хълм, пазен от огнедишащ дракон.

Краков е известен с Базиликата на Дева Мария и Солната мина „Величка“. Тук се намира и създаденият през 1364 г. университет, наричан тогава Краковска академия, а понастоящем Ягелонски университет, който има голямо значение за развитието на полската наука и култура. Той е сред най-старите в света и е дал на човечеството учени като Николай Коперник. В Музея на изкуствата се срещнахме с произведението от 1490 г. на Леонардо да Винчи ”Дамата с хермелина”. Истинска атракция за Стария града са разходките с конски впряг. Всяко камъче на Краков разказва история и пази в себе си спомени за старо величие и съвременна сила и великолепие.