Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Актуално

Вълнуваща среща

  26.02.2019 23:30

През тази учебна година НУ „Свети Софроний Врачански“ празнува 110 години от създаването си и 280 години от рождението на своя патрон. Една от многобройните дейности, които са заложени в програмата за честванията, е „Мост между поколенията“.

Днес на учениците от 2-г клас гостува областният управител на Област Враца – г-жа Малина Николова, която е написала първите си букви и научила първите уроци в нашето училище.

Децата посрещнаха гостенката с любимата си песен „Втори клас“ и я поканиха да седне на своя чин, за да се върне към спомените си от първите ученически години.

Г-жа Николова с усмивка разгледа чернобелите снимки, които са запечатали моменти от нейния живот в първото училище сред приятелите и любимата учителка г-жа Вангелия Ангелова. Второкласничката Марая Любенова предложи на гостенката заедно да прочетат разказа „За да имаш приятели“ на Йордан Радичков, а г-жа Николова прие, като с вълнение разгърна читанката, по която е учила във втори клас. Малката Иванина Ивайлова сподели, че със съучениците си обичат да пишат и да смятат, но много им харесва и да пеят, да рисуват, да творят. Тя отправи предизвикателство към областния управител да засади цвете, за което те ще се грижат, за да порасне и краси класната стая.  

Г-жа Николова разказа на децата за многобройните успехи и трудности, които съпътстват живота на всеки ученик. Напомни им колко е важно да бъдат добри приятели, да учат, да си помагат, да играят заедно.

Второкласниците слушаха внимателно разказа и обсипаха с въпроси гостенката. Така те научиха, че любимият ѝ предмет в училище е бил българският език, че е мечтаела да стане артистка, че е обичала лудориите и празниците.

Областният управител на свой ред отправи предизвикателство към учениците да влязат за малко в ролята на кмета на Община Враца, г-н Калин Каменов, и на директора на училището, г-жа Антоанета Сиракова, и да изготвят сценарий за празнуването на Националния празник – 3 март. Всяко дете получи подарък – мартеничка и свитък с легендата за мартеницата.

В знак на благодарност за интересната среща учениците подариха на г-жа Николова календар с детски рисунки и картичка за Баба Марта с пожелание за здраве, радост и вдъхновение в трудната работа. Те отправиха и покана към нея да бъди гост на тържествения концерт на патронния празник – 11 март.

Г-жа Николова дари средства в благотворителната училищна първомартенска изложба и си тръгна от своето първо училище, изпълнена с вълнуващи спомени и детски усмивки.

Лилия Гешева