Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Детски парламент

Заседание на Детски парламент във връзка с отбелязване на Майските празници

  19.04.2020 10:42

Детският парламент при НУ „Св. Софроний Врачански” Враца, проведе своето поредно заседание онлайн. Като истинско предизвикателство членовете му приеха виртуалното отбелязване на предстоящите майски празници – 6 май, 9 май и 24 май.

За да съхранят българските обичаи и празници, ученици, облечени в национални носии да направят празнични послания по повод Гергьовден.

 9 май да бъде отразен като ден на самоуправлението във виртуалните стаи от ученици, които да поемат ролята на учителя. Денят на Европа и работата по проекти ще бъде отразен и чрез конферентна връзка между страните – партньори. Предложението  да се използва символа жар – птица, дойде от г-жа Пойчева – координатор на международните проекти. Така се роди идеята за полета на птицата - символът на надеждата, приятелството и солидарността.

За да отбележим най-светлия български празник – 24 май, г-жа Христова прие да създаде със своите ученици от 3а клас, филм за буквите с рецитал от стихове.

Когато основите на идеята бяха изградени, всички членове се обединиха под наслова „Празничен майски полет”.

Като цветен декор на тържествата беше прието да се създаде изложба от детски рисунки, знаменца с букви на кирилица или глаголица, които да красят балконите, видео послания и други.

Оформлението на идеята да се осъществи чрез изготвяне на падлет, на който всеки може да качи готовия продукт.

Като финал на заседанието членовете му приеха, предложението на г-жа Сиракова – директор на училището, на сайта да бъде качено празнично послание към всички и да бъде обяснено по дати как точно ще бъдат отразени празниците, като се приканват родители, ученици и учители заедно да изградят празничния падлет.