Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Училището

НУ „Св. Софроний Врачански“ – съвременно училище с традиции

 

Историята на НУ „Св. Софроний Врачански“ започва да се гради в първите години на 20 век, като наследник на възрожденското девическо училище на Цвета Кръстенякова, което се е помещавало при метоха на църквата „Свети 12 Апостоли“. Още първата учебна 1908/1909 година училището получава името на светеца Софроний Врачански, което с гордост носи и до днес.

Коридорите, класните стаи и всеки камък, от който е съградено, могат да разкажат хиляди истории - някои огласявани от детски смехове, други от гласовете на възрожденските учители. Други спомени разказват за трудностите, през които е било изправено училището. Един от най-тежките моменти е пожарът, който през 1923 година, изпепелява архива и не малка част от сградата.

Училището преминава през няколко преструктурирания, докато в средата на 70-те години, приема окончателно статута на така познатото и в днешни дни, Начално училище.

Благодарение на добрите основи поставени във времето и всеотдайността на учителите училището е носител на орден „Кирил и Методий“ - II степен и I степен.

В навечерието на Новото хилядолетие, педагогическият екип на НУ „Св. Софроний Врачански“, очертава новия път на развитие на училището. Запазвайки духа на българските традиции, училището приема предизвикателството да отговори на съвременните европейски измерения в образованието, като то е първото в града и региона, което работи по Европейски образователни проекти по програмата „Сократ-Коменски1“. Още първият проект е високо оценен и номиниран да представи България на Европейски форум в Брюксел, седмица „Коменски“.

 Следват изключително силни години в работата по обмен на международни практики, успешно реализирани проекти  и заслужени отличия.

Стъпили стабилно на своята дългогодишна история и богат опит, учители и ученици продължават да вписват и допринасят за това, името на Светеца да се носи достойно, а резултатите да бъдат национално и международно конкурентни и признати.