Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Актуално

Сицилия - земя на парфюми и вкусове

  30.12.2021 19:00

Земя на парфюми и вкусове – така ученици и учители от НУ „Св. Софроний Врачански“ видяха Сицилия по време на обучителната среща по програма Еразъм +.

В седмицата 13-17 декември 2021 г. екип от учители и ученици от НУ “Св. Софроний Врачански“ посети училище „Данте Алигери“ в гр. Шака, Италия по проект “Формиране на европейска идентичност чрез вкусове и аромати“.

Българското училище партнира по проекта на Португалия, Румъния и Франция. След активни дейности през изминалите години за участие в обучението бяха избрани Иван Мавров, Александър Димитров от 3-в клас и Теодор Мартинов от 4-г клас, които заедно с координатора на проекта г-жа Св. Пойчева и г-жа М. Кунчева успешно участваха в първата среща по проекта.

Екипът може да се похвали с отлично реализирани дейности през изминалата учебна година въпреки пандемията и виртуалния обмен с партньорите. След видеоконферентните срещи през изминалите две години, сега децата разговаряха на живо с партньорите на английски и френски език, запознаха се с нови приятели и реализираха богати и интересни дейности в петдневното посещение на остров Сицилия.

Първата европейска мобилност по проект Еразъм+ беше озаглавена "Сицилия, земя на парфюми и вкусове". Заедно партньорите изследваха културата и вкусовете на Италия.

Чуждестранните ученици и учители бяха посрещнати от директора и учителите на италианското училище с тържествен концерт на училищния оркестър, след което участваха в среща с медиите, на която всяка държава разказа за своите дейности.

Духът на Сицилия участниците във визитата усетиха при посещението на най-стария пазар на зеленчуци и риба,  "Баларо" и забележителностите на столицата на Сицилия,  град Палермо. Научиха повече за  материалните и писмени източници на знания за хората, които са живели в миналото в Италия по останките  от храмове в археологическия парк Селинунте.

Учениците и учителите бяха впечатлени от улиците, по които са се разхождали  сарацините в китното селце Самбука на Сицилия. Партньорите посетиха цех за производство на зехтин от маслини, през маслинова паста. Дегустираха продукти на базата на зехтин и видяха истински маслинови дървета с узрели маслини.

Интерес за всички представляваше пристанището в град Шака, където се намираха останките от подземни пещери и ателиета за преработка на корали. В програмата бяха включени - посещение на градина с ароматни билки, изградена в реставрирана старинна аптека.; ателие "Frutta martorana" - специалитет на сицилианските сладкиши; ателие „Коралите и съкровищата на Шака“; готварска работилница" на традиционни ястия под ръководството на шеф-готвач, който показа как се приготвят вкусните аранчини и каноли; ателие "Сапунена работилница" за изработване на сапун на базата на глицерин и сода в училище на И.И.С.Амато Ветрано и дигитално представяне на  Печакуча от всяка партньорска страна и вечер на Пицата.

Следващата обучителна среща по проекта предстои през месец март в гр. Браганса, Португалия.