Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Петя Петрова

Игрите на „баба и дядо” от близкото минало

  01.05.2022 20:17

На 26.04.2022г. учениците от ГЦОУД 2а,г клас посетиха Етнографско- възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански” по НП. Те разгледаха с интерес музейната експозиция „Светът на детето от края на ХIХ и началото на ХХ в.”, която се помещава в къщата на Григорий Найденов, разделена на градско и селско дете.
Експозицията представя битов инвентар, свързан с отглеждането на детето, неговото облекло и аксесоари от бебешка до юношеска възраст, обредни вещи, предмети, свързани с игровия свят на селското дете: традиционни детски играчки, парцалени кукли, животински фигури, топки и приспособления за зимни забавления.
След това в двора на комплекса за учениците бяха организирани игри от миналото на баба и дядо -„Развален телефон”, „Сляпа бяба”, „Кральо-Портальо”, „Ораторе-бураторе”, „Царю честити, колко е часът?”, „Хвърчи, хвърчи” и др.
Второкласниците изпълниха с огромно желание всяка игра. Останаха доволни от видяното и преживяното. Обещаха, че ще се върнат отново, за да се запознаят с историята на родния град.