Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Мая Чучкова

Първокласничка спечели трето място в Национален конкурс „Мартеници от гайтан“

  01.05.2022 20:47

През месец февруари бяха организирани творчески работилници в ГЦОУД - 1„а“,           НУ „Св. Софроний Врачански“ – гр. Враца по случай един от най-обичаните български обичаи - Баба Марта.

Първокласниците обогатиха знанията си за първомартенската обредност и се запознаха с предназначението на гайтана в миналото и приложението му днес. Те се включиха с голям ентусиазъм в изработката на обредните символи.

Учениците взеха участие в Национален детски конкурс „Мартеници от гайтан“, организиран от Регионален етнографски музей на открито „Етъра“- град Габрово.

Над 450 мартеници са прегледани и селекционирани от тричленно жури, което бе впечатлено от сложността на орнаментиката и прецизната работа с гайтана в мартеницата на първокласничката Зорница Георгиева Стамболова, на която журито връчи трето място в категория – индивидуална работа. Отличените мартеници в конкурса влизат във фонда на музея и са включени в тематична изложба „Мартеници от гайтан“.

Мартениците направени от децата бяха представени в  благотворителен базар , за да помогнат на деца със здравословни проблеми. Каузата „ На детенце помогни, мартеничка си купи!“ е в подкрепа на инициативата „Българската Коледа“, която се провежда под патронажа на Президента на Република България.

С креативност и творческо вдъхновение малките ученици изработиха пана и кукли от бяла и червена вълнена прежда за Национален конкурс по изобразително и приложно изкуство „Магията на изкуството“- град Русе и Национален конкурс за мартеници „Пижо и Пенда”, който е организиран от НЧ "П.К.Яворов"1926 с. Мещица и Сдружение "Дай,бабо,огънче" гр. Перник.