Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Актуално

Ученици и учители от НУ „Св. Софроний Врачански“ – Враца представиха добри практики в Ливорно по проект „Играем, за да учим“, ЕРАЗЪМ+

  20.05.2022 17:16

От 01.05.2022 г. до 06.05.22 г. екип по проект „Играем, за да учим“, Еразъм+, в състав: Маргарита Стамболийска- старши учител, Мая Чучкова-учител, четвъртокласниците Александра Николова , Бианка Борисова, Елица Тошкова и Радина Ленкова от НУ „Св. Софроний Врачански“ - Враца, съвместно с партньорите от Италия, Франция и Румъния представиха авторски игри в италианския град Ливорно.

По време на визитата учениците и техните учители посетиха Istituto Comprensivo Don Roberto Angeli, където се запознаха отблизо с учебния процес в италианското училище. Всяко училище от страните участващи по проекта, представи част от културата на своята страна и авторски игри разработени от участниците в проекта. Домакините бяха разработили игра, в която се проследява целия процес на израстване на гъсеницата до красива пеперуда, а учениците от всички страни трябваше да изработят  "Lapbook".  Врачанските ученици представиха на своите партньори игрите, които са разработили. Голям интерес у италианските партньори предизвика играта с Robot Bibot.

 В следобедните часове участниците направиха панорамна разходка из крайморския град Ливорно и научиха интересни исторически факти.

Екипите по Еразъм+ посетиха и се насладиха на един от най-известните италиански градове – Пиза, където разгледаха Площада на чудесата – един от най-знаменитите образци на италианската култура, където се намират четири шедьовъра на средновековната архитектура под закрилата на Юнеско: Катедралата „Успение Богородично“- петкорабна църква във формата на латински кръст, построена в периода XI- XII век в романски стил и Наклонената кула – камбанарията на катедралата, превърнала се в символ на Пиза.

Участниците по проекта „Играем, за са учим“ по програма Еразъм+ посетиха люлката на западноевропейския ренесанс - град Флоренция, където се докоснаха до световното изкуство. Домакините представиха шедьовъра на ренесансовото изкуство катедралата „Санта Мария дел Фиоре“ – един от най-големите храмове в света. Обучителната панорамна разходка продължи по площад „Синьория“, който е политически и културен център на града, където бяха разгледани двореца „Палацо Векио“, църквата „Санта Кроче“ – пантеонът на Италия. Кулминацията във Флоренция бе посещението на галерия „Уфици“ – един от най-старите прочути музеи в света, където делегацията по Еразъм+ разгледа шедьоврите на майстори като Джото, Ботичели, Леонардо да Винчи, Рафаел много други. Обучителната среща във Флоренция завърши с разходка по Понте Векио – мостът на златарите и великолепната гледка към река Арно и цяла Флоренция.

Визитата приключи успешно, с много положителни емоции и много нови приятелства.