Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Актуално

Румъния - традиции и вкусове

  09.07.2022 14:43

В периода 22 – 29 юни 2022г. се проведе европейска мобилност по проект Еразъм+, озаглавена „Румъния- традиции и вкусове" В срещата участваха Ева Тошева, Дария Младенова, Магдалена Димитрова и София Петрешковска от 3-в клас и Лорена Андровска и Радина Ленкова от 4-б клас, заедно с учителите Светлана Пойчева – координатор на проекта и Десислава Илиева – учител. През първия ден ученици и учители от България, Португалия, Италия и Франция посетиха столицата Букурещ и се запознаха с музея на селото, парламента и къщата-музей на Николае Чаушеску. Запознаха се с нови приятели от екип Еразъм + и наблюдаваха красивите светещи фонтани на Букурещ, с рой дигитални птици около тях.

Вторият ден потеглихме към Търгу Жиу и посетихме манастирa Хорезу, който е един от основните поклоннически центрове на Румъния. Училището на нашите румънски партньори се намира в Соено и Балещи. Третият ден направихме обиколка в училищата и научихме повече за традициите и обичаите от миналото на Румъния. Танците са част от културата на съседната ни държава и всички заедно изиграхме румънско хоро и показахме българското право хоро. Посетихме малко китно селце Балещи и участвахме в ателие за изработка на венци от полски цветя. Опитахме вкуса на румънска ръчно изработена лимонада и апликирахме красиви румънски ризи. Румънските ризи са съхранили красотата на ръчно изработените кенарени ризи с богати декоративни елементи. Всяка риза е истинска запазена картина на  народното творчество. Посетихме Масата на мълчанието и Портата на целувката в Търгу Жиу Участвахме в ателие за изработване на грънчарски съдове и дегустация на конфитюри. Всички деца заедно написаха своите добри думи и ги поставиха в „конфитюр от думи“.

Всеки град има своите забележителности и известни за хората места. Мястото, което привлече нашият екип от откриватели-читатели в Букурещ е Carturesti Carusel Bookstore- една от най- красивите книжарници в света. Това е място, в което четенето и удоволствието от него вървят ръка за ръка на румънски, английски и френски език. Малките любознателни читатели започнаха лятното четене с книгата „Дневникът на един дръндьо“на Джеф Кини, която беше достъпна за любителите на четене на английски език.

 Установихме, че традициите на Румъния много приличат на българските, но хората се различават. Учениците се завърнаха с  незабравими преживявания и много приятелства сред френските и румънските деца. Те ще споделят своя опит и придобити знания със съучениците си и ще напишат свои малки „Дневници на пътешественика“.