Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Актуално

145 години свободна Враца

  10.11.2022 17:04

Учениците от II в клас при НУ „Св. Софроний Врачански” -  Враца, ръководени от г-жа Лозанова и г-жа Вишнарова ежедневно създават своите спомени тук, в родния град. Макар и малки, с гордост поемат знание за историята на града и пазят в детското сърце всеки празник.
На 9 ноември Враца празнува своята свобода. Преданието гласи, че след като руското войнство слязло във Враца и освободило града, един конник се изкачва на близкия хълм и с тръбен зов оповестява, че врачани вече са свободни. Символът на свободата е конникът на Хижата – „Вестителят на свободата”. Врачани посрещат първи в Северозападна България своето Освобождение.Паметни знаци на този ден има в двата края на града – паметник на Ген. Леонов в градинката на ДНА, където второкласниците поднесоха цветя и паметна плоча на един от убитите руски пропорчици.
В чест на празника второкласниците посетиха Възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански” –Враца, където проведоха беседа за историята на града и се запознаха с възрожденските къщи. Нарисуваха старите къщи и подредиха изложба. Превърнаха рисунките си в картички с послания и с истинска гордост зарадваха учители и видни общественици в града.

Колегията благодари на „Принт Декор 2008” ЕООД – гр. Враца за съдействието.