Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Актуално

Ден на европейските автори

  27.03.2023 19:46

На 27 март любознателните ученици от четвърти  клас, заедно с г-жа Светлана Пойчева, гостуваха на РБ „Христо Ботев“. Там те се срещнаха с авторката Калина Тодорова, която е написала книгата „Крал- Баир“ с легенди и предания за Враца. Заедно прочетоха откъси от легенди за Иван Шишман, Иван Срацимир, Крали Марко и за лястовицата, която е символ на пролетта.  

НУ “Св. Софроний Врачански“ - Враца е сред 246 училища в България, които се включиха в Първото издание на „Ден на европейските автори“ – инициатива на еврокомисаря, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта - Мария Габриел.

Новата инициатива започна едновременно в училищата в Европа,  включително и в България. В над 1100 училища в Европа европейски автори четат откъси от свои произведения. Отбелязването на 27 март популяризира богатството и разнообразието на европейската литература, споделя нови автори и произведения и насърчава  четенето.

Утре учениците в НУ “Св. Софроний Врачански“ ще продължат срещите с нови автори, интересни книги и ще създадат нови приятелства.