Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Актуално

Обучителна среща по образователен проект Еразъм + ,,Развитие на дигиталните компетентности и усъвършенстване използването на ИКТ" в град Жаган, Полша

  06.04.2023 19:31

В седмицата 20 - 24 март 2023 г. учители от екип Erasmus+ към НУ ,,Св. С. Врачански“- Враца, България работещи по проект ,,Развитие на дигиталните компетентности и усъвършенстване използването на ИКТ", заедно с партньорите от Испания, Португалия и С. Македония, гостуваха в Основно училище 5 - Жаган, Полша.
По стар полски обичай гостите бяха посрещнати с хляб и сол и полски танц "Полонеза".
През първия ден учителите се запознаха с полската образователната система. Наблюдаваха открити уроци. Участваха в конференция на тема: "Използване на дигитални инструменти за развитие на звуковите възприятия и музикалната култура", подготвена и представена от полския учител Беата Павликовска.
Дейностите по проекта продължиха с посещение на училището SOSW (училище за ученици с интелектуални затруднения), пролетни работилници за партньори, официална среща с кмета на Жаган и запознаване с библиотечното дело в Полша, чрез посещение на градската библиотека. 
Град Жаган е известен още и с Държавно средно музикално училище, впечатляващо със своята архитектура и неповторими готико-барокови елементи.
Участниците в проекта имаха възможност да наблюдават интересни практико-приложни уроци по биология и химия с ученици от основното училище.
По една от планираните дейности на Еразъм + проекта се организира и проведе Европейски благотворителен базар, последван от запознаване с Доброволчески кръг - демонстрация на дейности и работа по метода „Далтон план“.
Обучителната визита бе завършена с Панелна дискусия: "Рисковете на интернет и социалните мрежи за деца" и "Размишление върху връзката на децата с телевизията, таблетите, смартфоните и рисковете от интернет и социалните медии за децата".
Екипът по проект „Развитие на дигиталните компетентности и усъвършенстване използването на ИКТ" си тръгнаха от град Жаган, силно впечатлени от историята и природата на региона, но най-вече от организацията и отношението на полската образователна система към подрастващото поколение и особено към деца в неравностойно положение.
Следващата обучителна среща е в Каравака де ла Крус, Мурсия, Испания през месец април 2023 г.