Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Актуално

В плен на театралната магия

  09.04.2023 10:47

През месец октомври в НУ „Св. Софроний Врачански“ стартира работата по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“.
Беше сформирана театрална група с ръководители Капка Пеняшка – актриса в Драматично-куклен театър – Враца и Лилия Гешева – начален учител. 
Целта е да се стимулира интереса на учениците към театралното изкуство; да се развият артистичните им заложби; да се повиши читателската им култура чрез четене и пресъздаване на произведения от българската и световната литература и драматургия; да се насърчава екипната работа и да се стимулира изявата пред публика за подобряване на социалните взаимодействия между децата.
Малките артисти се запознаваха стъпка по стъпка с театралното изкуство –  разиграваха етюди; посетиха театрална постановка, срещнаха се и разговаряха с актьорите; репетираха усилено.
В началото на месец април се състоя първата им творческа изява пред публика. Беше представена приказката „Снежанка и седемте джуджета“ по едноименното произведение на Братя Грим. На сцената оживяха познатите герои – красивата Снежанка, гостоприемните джуджета, вълшебното огледало, завистливата мащеха, смелият ловец, влюбеният принц и приказните елфи. Подходящите костюми, декори, кукли, реквизит и музика допълваха въздействието върху зрителите.
Публиката – деца, учители и родители, дълго и възторжено аплодираха талантливите артисти и техните ръководители. Малките изпълнители бяха сърдечно поздравени от директора на училището, г-жа Антоанета Сиракова, която заяви, че е впечатлена от професионалната им игра.
Театърът е вълнение, тайнство и магия, случващи се между хората на сцената и в залата в един малък времеви отрязък, но оставящи трайни емоции у всички.