Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Актуално

Национална конференция „Насърчаване на четенето“

  18.08.2023 17:30

В периода 27 – 29 юли 2023г. се проведе дванадесетата Национална конференция „Насърчаване на четенето“ на тема „Хармонията Писано слово – рисунка“. В Конференцията се включиха 80 участници от цялата страна – учители, университетски преподаватели, писатели и читалищни дейци, избрани с конкурс. От НУ “Св. Софроний Врачански“ участва г-жа Св. Пойчева и сподели как в училището малките ученици се насърчават да четат повече нови книги и да обичат словото и разнообразните езикови дейности по Еразъм+ проект „Развитие на дигиталната компетентност и усъвършенстване използването на ИКТ“ и Е-twinning проект „Дигиталната компетентност и устойчивото развитие“.
Участниците в събитието представиха своя опит и добри практики за усъвършенстване на грамотността, насърчаване на четенето и поддържане на внимание у децата и младите хора към книгите и словото. Те поставиха акцент върху значимостта на хармонията между текст и рисунка. Споделиха случки и практики, в които думите и багрите/формите са създали незабравимо единство, съхранило красотата и хармонията им.
В две работни ателиета „Техниката Ars in libri“ участниците се научиха как да превърнат старите книги в истински произведения на изкуството. В работно ателие „Продавач на надежда“, проведено от д-р Ирена Райкова, eTwinning посланик, участниците бяха запознати с възможностите за прилагане на метода Нейрографика в уроците по български език и литература.