Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Актуално

Млад учител взе участие в национален форум на младите педагогически специалисти

  19.10.2023 15:45

От 12 до 14 октомври се проведе националният форум „Предизвикателства пред образованието и младите педагози в XXI-ви век“, организиран от Министерство на образованието и науката,  Регионално управление на образование – Велико Търново, „Сдружение за образователни инициативи 19“ към ОУ „Бачо Киро“ – Велико Търново и с подкрепата на Община Велико Търново. Официални гости на събитието бяха Ивайло Здравков, областен управител на област Велико Търново, Наталия Михалевска, началник на кабинета на министъра на образованието, Полина Фетфова, началник отдел „Квалификация и кариерно развитие“ към МОН, Розалия Личева, началник на РУО – Велико Търново, представители на община Велико Търново и университетски преподаватели.

В инициативата се включиха 60 млади креативни учители до 35-годишна възраст от всички териториални области в страната, които имат подчертан интерес към иновативните практики и новите технологии в образователната сфера. Форумът е част от Националната програма „Квалификация на педагогическите специалисти“ 2023 година. Участниците имаха възможност да дискутират, да обменят идеи и добри практики.

Област Враца бе представена от младия педагог – Йоана Младенова, учител в Начално училище „Св. Софроний Врачански“. Г-жа Младенова представи научната си разработка на тема „Ресурсите в помощ на съвременния учител“ като сподели как тя прилага дигитални ресурси в учебните часове. Акцент в нейното представяне беше и екипната работа и забавното учене като ключов фактор за осъществяване на ефективно обучение с помощта на различни инструменти. Младият учител демонстрира предимствата на няколко образователни ресурси: „Jigsaw Planet“, „Wordwall.net“ и „Learning Аpps“. Нейната разработка беше подкрепена с много снимков материал, който показва ефекта от разнообразието в преподаването. В заключение обобщи, че младите учители трябва да прилагат в ежедневната си работа ресурси, които да подпомагат постигането на качествен и ефективен учебен процес, да развиват ученическата личност в унисон с изискванията на новото време и да отговарят адекватно на интензивните промени в технологиите. Чрез обмяната на добри практики във форума се създадоха положителни нагласи у младите педагози и се обогати техният опит.