Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Актуално

1 ноември е! Помни своя род, своите будители!

  01.11.2023 20:07

С деня на Народните будители, отбелязваме делото на българските просветители, книжовници, революционери и будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. 
В тежки времена българският народ винаги е извеждал напред най-силните си синове: книжовници, които са издигали българския дух до пламенни висоти; духовници, които са подкрепяли народа ни в най-трудните му моменти чрез упование във вярата; не на последно място – революционери, отдали живота си, за да пребъде държавността. Това са нашите будители! Поглеждайки назад към българските светила – от светите братя Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Софроний Врачански, Раковски, Левски, Ботев – ние ясно виждаме пътя, по който да вървим. 
Днес също имаме своите будители, хората оставащи в България, образовайки се и съхранявайки нашите традиции, защото българското е било и ще пребъде.
Съвременни будители са учителите, просветители, хората на изкуството и културата, радетели за доброто.
Какво е да си будител? Попитахме учениците от НУ „Св. Софроний Врачански” и те отговориха, че трябва да си първо родолюбец, силно да желаеш да се образоваш, пръв да си дарил и разкрил пред своята общност, добри идеи. 
Чрез своите презентации, постери, изложби, рецитали, флаери и празнични украси, децата от НУ „Св. Софроний Врачански” се поклониха пред паметта на будителите. Учениците от третите класове участваха в беседа, посветена на 1 ноември, организирана от Читалище „Развитие”. С радост се включиха в образователните игри, подготвени от домакините и рецитираха с гордост Вазовото стихотворение „Аз съм българче”.
За втора поредна година учениците от 3.в клас подкрепят гражданската инициатива „Граждански будилник” – Ранобудното петле. Целта на кампанията е да събуди гражданското общество и провокира у учащите се инициативи на доброто за споделяне и тяхното реализиране. 
Като малки ранобудни петлета, представителите на класа напазаруваха неща от първа необходимост и посетиха баба Сълзица, дългогодишна тяхна приятелка. Успяха да я изненадат. Развълнувана от срещата, тя нарече децата будители на доброто! 
По пътя на българските духовници – будители преминаха второкласниците и третокласниците на нашето училище, извървявайки пътя от родното училище до Троянския манастир. 
В навечерието на празника, всички ученици от ГЦОУД, отбелязаха Деня на народните будители. Третокласниците търсиха информация за народните будители в различни източници, първокласниците рязаха, лепиха, моделираха. Учениците от втори и трети клас, пяха българския химн, проведоха конкурс за краснопис, рецитираха с вълнение и си припомниха имената на част от будителите, оставили светла диря в нашата история с неугасващия стремеж към образование и книжовност.
Знания, духовност и дарителство превърнаха седмицата преди 1 ноември в празничност, изпълниха душите на учители и деца с отговорности, знания и емоции! 

Честит празник, будители!