Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Актуално

Ученици от НУ „Св. С. Врачански“ на посещение в Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда - Враца

  10.11.2023 21:18

С дейността си хората замърсяват въздуха, водата и почвата с различни вещества, които са отровни за живите организми.  Осъзнавайки това те се стремят да намалят вредното си влияние. Изграждат се измервателни станции, пречиствателни съоръжения, създават се закони за опазване на чистотата на природата и се ограничават източниците на замърсяване.

Изучавайки екологичните проблеми на съвременното общество, учениците от четвърти клас при НУ „Св. С. Врачански“ с любезното съдействие на специалистите г-жа Здравка Иванова и г-н Иван Иванов, посетиха АИС (Автоматично измервателна станция) към РЛ – Враца на ИАОС, където се запознаха с апаратурата за мониторинг на параметрите на околната среда.

Вниманието на четвъртокласниците се насочи към уредите за измерване качеството на атмосферния въздух, като особено впечатление им направи филтърът на уреда за измерване на фините прахови частици, влагата и параметрите на газовия поток. Любознателните ученици разбраха и как се измерва радиационният гама-фон в реално време. Научиха, че резултатите от измерванията постъпват в реално време в Регионален диспечерски пункт към РЛ-Враца и Централен диспечерски пункт – ИАОС София.