Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Актуално

Патронен празник

  11.03.2024 19:59

На 11 март начално училище „Св. Софроний Врачански“ чества своя патронен празник. Преди 285 години на този ден е роден котленският будител, чието име вече 116 години носи едно от най-желаните училища в град Враца.
В свежото мартенско утро училищният двор бе изпълнен с развълнувани ученици и учители.  Празничният ден започна с посрещане знамето на училището, приветствени слова от директора, стихотворение-поздрав от Валери от 1.б клас и поднасяне на цветя пред барелефа на светеца.
Пъстрото шествие се отправи към читалище Развитие, където се състоя празничен концерт. Той започна с кратък филм-ретроспекция на училищния живот от началото през далечната първа учебна година (1908-1909) до наши дни. 
Г-жа Антоанета Сиракова, директор на училището, поздрави ученици, учители и родители и благодари на гостите, които уважиха тържеството: Надя Донкинска – областен управител на Област Враца, Петя Долапчиева – зам.-кмет на Община Враца, Гергана Василева – началник отдел ОМДК към РУО-Враца, Стела Димитрова – началник-отдел „Образование и здравеопазване" към Община Враца, Цветелина Цветкова – старши експерт за ОНЕ и учители, достойно завършили творческия си път в НУ „Св. Софроний Врачански“.
Празникът продължи с изпълнения на мажоретен състав към училището и балет „Арт“ към читалище Развитие с ръководител на двете групи Петя Христова.  Пъстрата палитра от песни и танци допълниха: вокална група „Вълшебство“ с ръководител Христина Хаджийска, очарователните танцьори от студио „Денс“ – 1.а клас с класен ръководител и хореограф Надежда Георгиева, талантливите възпитаници на школа по народни танци към ЦПЛР „Център за работа с деца“ с художествен ръководител Геновева Спасова. Виртуозното изпълнение на пиано от Моника Георгиева от 4.в клас предизвика възторжени бурни аплодисменти сред публиката. За доброто настроение на всички се погрижиха водещите на концерта г-жа Виолина Славкова – педагогически съветник и Лъчезара от 3.б клас.
Кулминация в празничната програма беше изпълнението на новосъздадения химн на училището. Негови автори са поетесата Надежда Захариева и композиторът Хайгашод Агасян. Вълнението беше голямо, защото г-н Агасян лично гостува при нас в тържествения ден и запя химна на училището заедно с вокалната група и цялата зала.  
След вълнуващото концертно преживяване учители и ученици се включиха в градския празник, посветен на небесния покровител на Враца. Ученици от трети клас, под вещото ръководство на г-жа Лилия Гешева, представиха в поетична композиция живота и делото на Св. Софроний Врачански с обещанието да продължим с гордост и достойнство да носим неговото име.
В нашето училище се отнасяме с признателност към миналото, спазваме традициите, смело изграждаме настоящето и гледаме с надежда и увереност в бъдещето. 
Пожелаваме си здраве, много успехи и сбъднати мечти!