Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

100-годишен юбилей

Учредяване на инициативен комитет за честване на 100-годишнината на училището

февруари 2006 г.

 

Заместник-министър на образованието и науката доц. Кирчо Атанасов участва в заседание на инициативния комитет за честване на 100-годишнината на училището

декември 2006 г.

 

Поредно заседание на инициативния комитет за честване на 100-годишниния юбилей на училището и 270 години от рождението на неговия патрон

февруари 2007 г.

 

ДОСТОЙНО ОТБЕЛЯЗАН ЮБИЛЕЙ

 

Начално училище ”Св.Софроний Врачански” отбеляза грандиозно 100-годишния си юбилей и 270-годишнината от рождението на своя патрон св. Софроний епископ Врачански. В дните 9, 10 и 11 март учители и ученици с много трепет, вълнение и творчески устрем се включиха в разнообразни мероприятия по повод двойния празник.

* На 9 март шествието на децата, участници по проекта „Всичко зависи от теб”, тръгна от двора на училището и стигна до площад „Христо Ботев”, където децата пуснаха 100 балона в небесната шир. По пътя си пъстроцветните малчугани раздаваха на врачани брошури с програмата на училищните чествания. На този ден училището посрещна гости от Португалия, Испания, Италия, Словения и Турция - партньори по европейски проект „Интеркултура”. По време на своя престой те посетиха различни забележителности на града ни, срещнаха се с инж. Тотю Младенов – кмет на Община Враца и споделиха впечатленията си от българското гостоприемство и традиции.

* На 10 март залата на Двореца на културата събра стотици гости на училището и града за детския спектакъл „Планета за мечти”. На празничния концерт децата изнесоха богата образователно-развлекателна програма. Гостуващите ученици и учители от чужбина останаха възхитени от изобретателността и усърдието на преподавателите и техните възпитаници. С присъствието си тържеството уважиха кметът на гр. Враца инж. Тотю Младенов, народният представител Георги Божинов, г-жа Силвия Драйчева, представители на РИО на МОН-Враца и др. На тържествен коктейл след концерта училищното ръководство връчи на членовете на Инициативния комитет, бивши директори и дарители на училището юбилейни плакети. Грандиозен завършек на празничната вечер бе тържествената заря, която силно разтуптя детските сърчица и озари лицата им с усмивки.

 * По силата на 100-годишната традиция на 11 март Траянополският епископ Киприян отслужи пред училищната сграда празничен водосвет – молебен. Пред паметника на св. Софроний Врачански във Възрожденския комплекс учениците на г-жа Илонка Цветина и вокалната група на училището изнесоха празнична програма.