Начално училище “Св. Софроний Врачански” Враца

Приобщаващо образование

Развитие на социални умения и емоционална интелигентност при малките ученици

  19.04.2022 17:23

„Шампионите не се създават в залата. Шампионите са направени от нещо, което е дълбоко вътре в тях – желание, мечта, визия.”

Мохамед Али

Детето идвайки на този свят е бял лист, ненаписана книга на един прекрасен живот! На този лист ще се впишат много и различни следи, ще останат спомени, опит, емоции….

 Първите стъпки, примери и уроци то научава в семейството – благодатната почва за неговото бъдещо развитие!

Първото най-важно стъпало, което трябва да изкачи е прага на училището. От този момент То – детето ще трябва да усвоява не само знания, но и да развива умения, да впише себе си в една нова реалност, да придобива опит, за изразява мисли и чувства, да твори, да върви уверено по сложния път на себепознанието. Пред него ще стоят предизвикателства и бариери, които то няма да може да преодолее само. Именно тук е отговорната, будителска и благородна задача на учителите и специалистите, които ще се занимават с него.

Пред всеки един от нас стоят важни въпроси:

  • Какви са нуждите на нашите ученици?
  • Кое умение трябва да развием, за да допринесе то за щастливото им бъдеще?
  • Защо е важно да се развиват социални умения и емоционална интелигентност?

Във фокуса на моята групова работа и ролевите уроци, които провеждам с различните класове са придобиване на умения за развитие на мисленето, интелектуалния потенциал на малките ученици, емпатията, изграждане на умения за работа в екип с цел сближаване и опознаване на децата, развитие на умения за комуникация, критическо мислене, креативност.

Достигане до идеята от децата, че работата в екип учи на търпение, доброта, толерантност, уважение и взаимопомощ е водещо.

Много важно и ценно е още от тази крехка възраст малките ученици да се научат на добри комуникативни умения, да правят компромиси, да проявяват търпение, да могат да разрешават конфликти и недоразумения. Общуването е двустранен процес при който е важно умението да слушаш активно и уважително, да разбереш позицията и посланието и на другия срещу теб. Както у дома, така и в училище трябва да можеш ясно да изразиш какво мислиш, какво мислят останалите и да изградиш плодотворни и искрени взаимоотношения с хората!

Няма по-силна магия, от магията на думите! Няма красота по-величествена от красотата на словото!

Развитието на емоционалната интелигентност е в основата на изграждането на позитивни и удоволетворяващи връзки с останалите около нас. Тя повишава шансовете ни за успех в постигането на целите ни. А това допринася за щастието и успехите в живота – основен стремеж на всяко човешко същество!

Мисля, че основната ни мисия на тази земя е да бъдем потребни и полезни. Ролята на учителя и специалиста работещ с чистата душа, наречена дете е да му бъде полезен, да му помогне да преодолее предизвикателствата и да го превърне в успешен и можещ човек! А той ще е успял, защото си му дал нещо от себе си!

Ролевите тренинг – уроци провеждам от първи до четвърти клас. Ето и някои от темите по които сме работили:

„Това съм Аз” /Как да намирам общ език с всичките си съученици?/

Всеки учител се сблъсква с предизвикателството да изгради един сплотен клас с добре изградени приятелски взаимоотношения, основани на взаимно доверие. С този урок целта е да се помогне на децата да открият нещата, по които се различават от другите, но по които си приличат. Да осъзнаят, че всеки е прекрасен по свой собствен начин и трябва да се ценят както приликите, така и разликите помежду ни!

„Урок по търпение”

Едно от най-големите предизвикателства пред децата /а понякога и при възрастните/ е липсата на търпение. Всичко трябва да стане и да получим на момента! Умението да се концентрираш върху трудна и неприятна задача в името на последваща награда, която ще получиш малко по-късно е изключително важно за постигането на житейски и професионални успехи. Това умение помага на децата да проявят упоритост и постоянство в работата си, учи ги да планират времето си, да бъдат отговорни, да мислят глобално.

С този урок /и последващи повторения и упражнения и у дома/децата трябва да се научат как да завършват това, което трябва да направят, преди да направят това, което искат.

„Добро настроение, като по поръчка” /Съкровищница пълна с положителни емоции/

Всички знаем колко пъстър, всепоглъщащ и завладяващ е светът на емоциите. Те могат да ни поставят криле, да ни накарат да се усмихваме, да пеем, но и да тъжим, да плачем или попаднем в грубата прегръдка на гнева. Децата не могат да контролират и управляват добре своите емоции. За да могат да ги управляват те трябва да умеят добре да ги разпознават, да могат да използват техники с които да ги контролират.  Управлението  на емоциите е много важно за ученето.

С урока „Съкровищница с положителни емоции” децата създават своя собствена съкровищница, която да пълнят с положителни емоции и преживявания.

  • Нека изграждаме взаимно доверие между нас и децата!
  • Нека им покажем, че всеки един от тях е важен и значим!
  • Нека поставяме ясни цели пред себе си и учениците!
  • Нека развиваме в тях добри умения за новото време в което ще живеят! Всяко умение може да бъде развито и всеки проблем има своето решение. Необходимо е само търпение и постоянство докато го открием и постигнем!

Учителят винаги е бил и ще бъде Творец, изследовател, откривател, пример за децата и огледало на тяхната душа! Той е сценаристът, превръщащ часовете в незабравимо приключение!

Смел пътешественик с богато въображение, любопитни очи и протегнати за прегръдка ръце към светлите души с които работи!